۱۲ خرداد

گیاه استویا (Stevia rebaudiana ) و کاربردهای آن شيوع جهاني بيماري ديابت طي ۲ دهه اخير به دليل افزايش چاقي و كاهش تحرك به وضوح افزايش يافته است . بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی ، بيش از ۳ ميليون نفر در ايران مبتلا به ديابت هستند و چنانچه در ایران اقدامات موثری صورت نپذیرد تعداد مبتلایان به دیابت به ۷ میلیون نفر خواهد رسید . گیاه استویا بومی نواحی شمالی آمریکای جنوبی است ولی در محدوده وسیعی از شرایط آب و هوایی رشد میکند بطوریکه در مناطق سرد به صورت یک گیاه یکساله تنها یک بار در فصل گرم سال برداشت میشود و در مناطق گرم که دمای کمتر از ۵ درجه سانتیگراد نداشته باشند بصورت یک گیاه دائمی ۲ تا ۵ سال برداشت میشود. ارزش بالای اقتصادی گیاه حتی امکان تولید گلخانه ای آنرا نیز فراهم کرده است. مناسب ترین دما برای رشد گیاه محدوده ۲۰-۲۵ درجه سانتیگراد است ولی دما در رویشگاه اصلی این گیاه ۲۱-۴۳ درجه سانتیگراد است . گیاه از طرق مختلف از جمله بذر، قلمه و کشت بافت تکثیر میشود که در همه موارد ابتدا باید میزان ترکیبات شیرین کننده موجود در گیاه مورد ازمایش و تایید قرار گیرند. استویولهای جدا شده از برگ استویا در ۹-۳ = pH و تا دمای زیاد (۱۰۰درجه سانتیگراد) شکسته نمیشوند، تخمیر نمی شوند و رنگ آنها نیز در فرایند پخت تغییر نمی كند. به این دلایل دارای طیف وسیعی از كاربردها در فرآورده های خوراكی دارند. تحقیقات زیادی در ارتباط با استخراج و خالص سازی شیرین كننده های موجود در برگ خشك شده گیاه استویا انجام شده است. عمل استخراج در درجه حرارت های ۲۵-۰ درجه سانتی گراد قابل اجراست. برای خالص سازی تركیبات استخراج شده معمولأ از ستونهای تبادل یونی استفاده می شود. برای خالص سازی rebaudiosideA كه شیرین ترین تركیب است, می توان از میكرو فیلتر نیز استفاده نمود . در اكثر كشورهاي اسيايي بخصوص ژاپن و سایر كشورهاي پيشرفته stevioside 95% و Rebaudioside A که فاقد کالری بوده و قند خون را افزايش نمي دهد هم اكنون جايگزين شكر و ديگر شيرين كننده هاي صنعتي شده است. گزارشات باليني حاكي از موثر بودن اين شيرين كننده‌ غذايي بدون كالري در كاهش قند خون بيماران ديابتي است و همچنين قابل استفاده در نوشابه ها، شيريني جات، بستني، كيك و …بجاي شكر مي‌باشد. فراورده هاي تهيه شده از عصاره اين گياه نه فقط براي بيماران ديابتي بلكه مورد استفاده براي عام مردم است. لذا تلاش در تحقيق و توليد روي عصاره اين گياه و تركيبات آن يك ضرورت ملي است.

برای تهیه مرغوب ترین و سالم ترین کلوچه که حاوی گیاه استویا می باشد کلیک کنید

ادامه مطلب در تارنمای دانشگاه یزد: (http://www.imp.ac.ir/IMP/News/ShowNews/864050)

دیدگاه بگذارید